Over
Lekkers van IerBius : lekker bier met een boodschap
Bier van bij ons, uit grondstoffen van bij ons : met gerst (voor de pilsmout), ongemoute granen, hop en suiker van eigen bodem, dus geteeld in België, aangevuld met mouten (tarwe, chocolade, cara,..) die nog niet beschikbaar zijn uit Belgische granen. Met hoppen uit Poperinge en uit de tuin in Maldegem en met suikers uit Belgische biet.
Typische herkomst van graan en suiker van 1000 km (Frankrijk, Denemarken) of 2600 km (Oekraïne, de hoofdproducent van biergranen) of zelfs uit Amerika. De IerBius grondstoffen worden geteeld in België (80-100% van mouten en granen, alle suikers en hoppen).
De gerst voor de pilsmout in alle IerBius bieren evenals de ongemoute granen worden in België geteeld zoals gegarandeerd door het Terrabrew certificaat. De moutbalans wordt verder aangevuld met mouten (tarwe, chocolade, cara,..) die (nog) niet beschikbaar zijn uit Belgische granen. Ook mout uit biologisch geteeld graan bestaat voorlopig nog niet.
Alle hoppen zijn afkomstig uit Poperinge of uit eigen tuin. Omdat die laatste niet gedekt worden door het “Belgische, hop” logo zul je de Belgische driekleur variant, die overigens mooier is dan de 100% gouden variant, op alle IerBius bieren terugvinden. Aan alle IerBius bieren wordt in de laatste stap van het brouwproces één of meerdere aromahop(pen) uit eigen tuin toegevoegd (Goldings, Tradition, Cascade, Smaragd en 2 nieuwe Duitse rassen). Bij Klintje wordt enkele dagen voor het bottelen ook nog koud gehopt.
Waarom gerst uit Oekraïne, de VS of Denemarken laten overkomen, die hier in “Belgische mout” omzetten en het daarmee bekomen bier vervolgens als “Belgisch bier” exporteren naar diezelfde landen van herkomst ? Hier werd eeuwen lekker bier gebrouwen uit lokaal verbouwde gewassen, met tal van mouterijen en brouwerijen, soms meerdere per dorp. Dat moet, ook zonder overdreven romantiek, vandaag nog mogelijk zijn. En vooral… dat houdt steek. IerBius is bij mijn weten de eerste en nu één van de weinigen die bier aanbiedt dat grotendeels in België gewonnen wordt. Belgisch, niet uit chauvinisme maar omwille van de korteketen-gedachte.