Over

Lekkers van IerBius : lekker bier met een boodschap

Bier van bij ons, uit grondstoffen van bij ons : met gerst (voor de pilsmout), ongemoute granen, hop en suiker van eigen bodem, dus geteeld in België, aangevuld met mouten (tarwe, chocolade, cara,..) die nog niet beschikbaar zijn uit Belgische granen. Met hoppen uit Poperinge en uit de tuin in Maldegem en met suikers uit Belgische biet.

Typische herkomst van graan en suiker van 1000 km (Frankrijk, Denemarken) of 2600 km (Oekraïne, de hoofdproducent van biergranen) of zelfs uit Amerika. De IerBius grondstoffen worden geteeld in België (80-100% van mouten en granen, alle suikers en hoppen).

De gerst voor de pilsmout in alle IerBius bieren evenals de ongemoute granen worden in België geteeld zoals gegarandeerd door het Terrabrew certificaat. De moutbalans wordt verder aangevuld met mouten (tarwe, chocolade, cara,..) die (nog) niet beschikbaar zijn uit Belgische granen. Ook mout uit biologisch geteeld graan bestaat voorlopig nog niet.

Alle hoppen zijn afkomstig uit Poperinge of uit eigen tuin. Omdat die laatste niet gedekt worden door het “Belgische, hop” logo zul je de Belgische driekleur variant, die overigens mooier is dan de 100% gouden variant, op alle IerBius bieren terugvinden. Aan alle IerBius bieren wordt in de laatste stap van het brouwproces één of meerdere aromahop(pen) uit eigen tuin toegevoegd (Goldings, Tradition, Cascade, Smaragd en 2 nieuwe Duitse rassen).  Bij Klintje wordt enkele dagen voor het bottelen ook nog koud gehopt.

Waarom gerst uit Oekraïne, de VS of Denemarken laten overkomen, die hier in “Belgische mout” omzetten en het daarmee bekomen bier vervolgens als “Belgisch bier” exporteren naar diezelfde landen van herkomst ? Hier werd eeuwen lekker bier gebrouwen uit lokaal verbouwde gewassen, met tal van mouterijen en brouwerijen, soms meerdere per dorp. Dat moet, ook zonder overdreven romantiek, vandaag nog mogelijk zijn. En vooral… dat houdt steek. IerBius is bij mijn weten de eerste en nu één van de weinigen die bier aanbiedt dat grotendeels in België gewonnen wordt. Belgisch, niet uit chauvinisme maar omwille van de korteketen-gedachte.

Waar staat IerBius voor?

Ambachtelijk speciaalbier, niet gefilterd, niet gepasteuriseerd, niet gelagerd wèl nagegist op fles

IerBius staat voor ambachtelijk speciaalbier, op kleine schaal en met liefde gebrouwen onder vrienden, niet gefilterd, niet gepasteuriseerd, niet gelagerd en nagegist op fles. Geen magnesiumoxide voor een snelle isomerisatie van de hop, geen hopextracten of tetrahoppen, smaakversterkers of schuimstabilisatoren, geen fosforzuur of siliconen maar uitsluitend puur natuurlijke grondstoffen. Eventuele additieven zijn zelf van fermentatie afkomstig. Naar analogie met slow food en in tegenstelling tot heel wat andere brouwerijen krijgt bier van IerBius de tijd om te rijpen en mogen er wat gistresten achterblijven op de bodem van de fles. Geen filtratie of koude lagering dus, maar een volle maand vergisting en klaring bij 18°C of meer, al naargelang het bier, gevolgd door nagisting op de fles.

Geen ordinaire pilsfles maar een fles met karakter

We kozen voor een beugelfles en – toen dat op grotere schaal moeilijk bleek – voorlopig in een dikbuikfles. Met een stijlvol en sober etiket en een merknaam die weergeeft waar we voor staan. Bier van bij ons, uit grondstoffen van bij ons (zie ook bij “Waarom IerBius”).

Vlaams, West-Vlaams, in de merknaam en de naam van het bier

West-Vlaams, niet uit patriottisme maar toch wel een beetje trots op dat sappige, beeldende dialect. “IerBius” naar “Ier bie oes” van het “Zesde Metaal”. Met een West-Vlaamse beschrijving van de eigenschappen van het bier als rebels alternatief op de standaard droge vermelding “dubbel” en “tripel”. Als een kwinkslag ook en tegengewicht voor het sobere ontwerp van het etiket.

“Picobrouwerij IerBius”

Omdat een echte brouwerij duizenden hectoliters produceert, een microbrouwerij toch nog enkele honderden, terwijl ikzelf al blij ben met een geslaagd thuisbrouwsel van 20 à 25 liter. En eigenlijk… ontwikkel ik thuis in de eerste plaats de recepten. Het eigenlijke brouwen op iets grotere schaal (500-600 liter) doe ik in een huurbrouwerij.